27 Ağustos 2007 Pazartesi

TPAO PETROL VE DOĞALGAZ İHALELERİNE ÇAĞRILACAK

TPAO petrol ve doğalgaz ihalelerine çağrılacak
ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, imzalanan işbirliği anlaşmasıyla Irak doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için Irak tarafıyla ortak çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Irak Petrol Bakanı Hüseyin Shrestani başkanlığındaki heyetlerin Başbakanlık'ta gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, iki ülke arasında enerji alanında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası imzalandı. Türkiye ve Irak'ın başbakanlarının da yer aldığı imza töreninde muhtırayı, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Irak adına da Petrol Bakanı Shrestani imzaladı.

İmzanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Irak'ın elektrik ihtiyacını düşünerek 2 ülke arasında mevcut bulunan 400 kilowolt elektrik iletim kapasitesinin artırılmasının planlandığını söyledi. Güler, 2 ülke arasında elektriğin üretim boyutuyla ilgili de işbirliğine gidileceğini belirterek, bu çerçevede 2 ülke topraklarında en az 1'er tane olmak üzere termik santraller kurulmasının öngörüldüğünü kaydetti. Güler, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının kesintisiz ve tam kapasite çalışmasıkonusunun da Irak tarafıyla görüşüldüğünü ifade ederek, sabotaj tehdidi altındaki boru hattında güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda Irak tarafından söz aldıklarını söyledi.

Irak'ta halen bir petrol yasası bulunmadığına işaret eden Güler, TPAO'nun Irak'ta çıkarılacak petrol ve doğalgaz ihalelerine çağrılacağını kaydetti. Güler, Irak doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konusunda iki ülkenin işbirliğine gideceğini vurguladı.

Hiç yorum yok: